Er komen in onze streken steeds meer uitheemse planten en dieren voor, ook ‘exoten’ genoemd. Dit zijn soorten die hier normaal niet voorkomen én die hier niet ‘op eigen kracht’ zijn geraakt. Ze werden ingevoerd, bijvoorbeeld voor kweek, of ze kwamen eerder toevallig hier via schepen.
De watering heeft in 2010 en met financiële steun van de provincie Limburg, met een proefproject de strijd aangevat tegen de Reuzenbalsemien. Deze éénjarige plant is makkelijk te herkennen aan de roze tot witte bloemen die van juli tot september bloeien. Ze verspreidt zich zeer snel door de wegspringende zaden.
Door haar explosieve groei verdringt en verstikt ze niet alleen onze eigen plantensoorten, maar ook alle fauna die erin leeft. Bovendien sterft de plant in het najaar volledig af zodat tijdens de wintermaanden de onbegroeide taluds niet beschermd zijn tegen erosie, met verzakkingen tot gevolg.
Het proefproject in Peer situeert zich vanaf de oorsprong van de Dommel tot aan de Croxdijk. De planten worden in juni gemaaid, vóór de zaadvorming. De laatbloeiers worden in de loop van de volgende maanden verwijderd. Na 2 jaar hopen we deze exoot onder controle te krijgen.
Het het proefproject is succesvol verlopen. De watering wil nu alle waterlopen stukje bij stukje aanpakken. Het is belangrijk om bij de bron te beginnen en zo stroomafwaarts te werken, aangezien de verspreiding van zaden op die manier voorkomen wordt. Via het Leader project "Samenwerken rond exoten" wil de watering de strijd verder aangaan tegen deze exoot. Lees hier mee over bij het project "Samenwerken rond exoten"